1. Космическо главоблъсканица

През последното десетилетие космолозите се сблъскаха с неприятна загадка. Разногласието идва от различните измервания на съвременната скорост на разширяване на Вселената, важно число, което е свързано с определянето на колко години е Вселената и от какво е направена. Различни видове космологични сонди разкриват малко по-различни отговори. Това е малка разлика, но е статистически значима, оттук идва и безпокойството.

Космолозите предлагат много решения, от посочване на непълни данни до пълно преразглеждане на нашите закони на физиката. Астрономите, използващи "Джеймс Уеб", успяха да "помогнат" на ситуацията, потвърждавайки, че наистина има проблем. (вж ""Джеймс Уеб" задълбава проблема с разширяването на Вселената")

2. Вода, вода навсякъде

Въпреки незабележителното си име, звездната система, обозначена като PDS 70, е място с много специална съставка: вода. Водата е от съществено значение за целия живот на Земята, тъй като осигурява разтвора, в който протичат всички наши химични реакции. Няма вода - няма живот, доколкото го разбираме в момента. Астрономите успяха да открият следите от водна пара в системата PDS 70, която се намира на около 370 светлинни години от Земята. Особеното в това откритие е, че PDS 70 все още е в процес на формиране на планети. В момента това е просто диск от газ и прах и астрономите откриват водата във вътрешните области на диска, което е точно мястото, където се формират подобни на Земята планети.

3. Млад въглерод

Друга ключова съставка за живота, какъвто го познаваме, е въглеродът. Елементът има много празни пространства в своята електронна обвивка, което го прави способен да организира силни връзки с много други елементи. Въглеродът формира гръбнака на живота и астрономите, използващи "Джеймс Уеб", успяха да открият наличието на въглерод на изненадващо място - изключително ранната Вселена. Въглеродът е открит в галактика, съществуваща само един милиард години след Големия взрив, което е преди повече от 12 милиарда години. Това откритие показва, че нашата вселена е имала основните съставки за живот от някои от най-ранните си дни.

4. Една изключително голяма черна дупка

Черните дупки са страховити, особено когато са гигантски. Затова имаме удоволствието да ви представим CEERS 1019, черна дупка с огромна маса от повече от 9 милиона слънца, благодарение на способността на "Джеймс Уеб" да надниква в изключително ранната Вселена. Тази гигантска черна дупка се е появила на космическата сцена само 570 милиона години след Големия взрив, което представлява само по себе си космическа загадка. Как такива гигантски черни дупки се появяват толкова бързо, ако черните дупки започват само на няколко слънчеви маси след смъртта на звезда? Това е неразгадана загадка в съвременната астрономия и решаването на този проблем е една от основните цели на мисията на "Джеймс Уеб".

5. Космическата мрежа

Това не е просто произволна колекция от 10 галактики. Това е бебешка нишка. Космическата мрежа е най-голямата структура, открита в природата, запълваща целия обем на наблюдаваната вселена. Космическата мрежа е изградена от галактики, образуващи подобна на гигантска мрежа структура. Нишките се формират в резултат на гравитационното привличане. Много отдавна Вселената е била почти изцяло хомогенна, без съществени разлики между различните области. Но бавно, в продължение на стотици милиони години, тези разлики нарастват, първо като обикновени нишки от газ, прераствайки в масивни нишки, съставени от хиляди галактики. С помощта на "Джеймс Уеб" астрономите откриват началото на една от тези космически нишки, което им дава ексклузивен поглед към зараждащите се основи на този огромен проект за космическо строителство.

6 Струйни потоци на Юпитер

"Джеймс Уеб" е повече от изследовател на далечната вселена, той може също така да намери изненади по-близо до нас. В този случай астрономите обърнаха гигантското огледало на телескопа по посока на Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система.

Ивици от цветни облаци циркулират в най-горните части на атмосферата на тази планета и астрономите успяха да използват възможностите на "Джеймс Уеб", за да видят нещо, което никога досега не са успявали. Това, което изглеждаше преди като размити участъци от облаци се разделя на острите очертания на струен поток, високоскоростна река от въздух, виеща се през юпитеровата атмосфера. Този конкретен реактивен поток има удивителната скорост от 500 км в час, два пъти по-бързо от ураган категория 5 на Земята. Тези струйни потоци пренасят топлина и богати химически съединения из цялата планета и сега можем да ги гледаме в реално време.

7 Двойна супернова

Гравитацията може да огъне пътя на светлината. В рамките на слънчевата система това е много слаб ефект, който се вижда най-добре, когато звездната светлина преминава покрай повърхността на слънцето. Но в космоса има много по-масивни обекти, като галактически купове, обединяващи хиляди отделни галактики и тежи стотици трилиони слънчеви маси. Един конкретен клъстер, носещ името PLCK G165.7+67.0, привлече вниманието на астрономите, защото уникалното му двойно ядро му придава странна и сложна форма.

Зад клъстера се намира още по-далечна галактика и външният вид на тази галактика е изкривен от гравитацията на клъстера. С помощта на "Джеймс Уеб" астрономите наблюдават как избухва свръхнова в тази галактика, като събитието се повтаря отново и отново. Светлината от свръхновата премина през различни региони на клъстера, причинявайки тройно забавяне. Астрономите могат да използват тези уникални ситуации, за да начертаят разпределението на масата в клъстера.

8. Лед и други съкровища

Сатурн е истинско бижу със своя масивен, ослепителен набор от пръстени. Но една малка луна около тази планета е още по-интригуваща. Енцелад не е много интересен отдалеч – диаметърът му е само около 500 км и е покрит с дебел слой лед. Но под този лед има течен воден океан, затоплен от гравитационното привличане на Сатурн.

Астрономите с помощта на "Джеймс Уеб" успяват да забележат струя вода, излизаща от отвор в леда, събитие, известно като криовулкан, вулкан, изхвърлящ лед. Астрономите са особено интригувани от тези струи, защото те ни позволяват да видим дали има нещо във водата, като органични съединения.

9 Звездна нощ

Въпреки че основната цел на "Джеймс Уеб" е да помага на науката, а не да прави красиви снимки, понякога красивите снимки помагат на науката. Пример: зашеметяващият портрет на NGC 5068, спирална галактика, разположена на около 17 милиона светлинни години. Това не е обикновена галактика, тя бълва нови звезди с рекордна скорост. Екип астрономи успя да използва множество инструменти на борда на телескопа, за да улови галактиката в цялата й красота. Подробни изображения помагат на астрономите да разберат формирането и еволюцията на звездите, включително на звездни системи, подобни на нашата. Освен това създава фантастичен тапет за телефон. И както всички изображения на НАСА, то е публично достъпно.

Източник: These Are the James Webb Space Telescope’s 9 Most Scientifically Glorious Discoveries of 2023, Рopular Мechanics