Затова здравните власти направиха крачка назад и дадоха гратисен период до края на март, в който личните лекари могат да избират как да предписват лечението на пациентите си.

Според д-р Константин Качулев няма проблем с електронните рецепти. „Убеден съм, че и проблемите с антибиотичните рецепти ще бъдат изчистени. Така ще се наруши паралелният реекспорт и ще има достъп до антибиотици. Генеричната замяна зависи от волята на предписващия лекар. Повечето западни страни са въвели строги правила. Електронните рецепти са правилния път, който да накара НЗОК да планира бюджета си”, заяви той пред NOVA NEWS.

От своя страна фармацевтът Евгени Антонов каза, че основните притеснения вече са ограничени. „В България режимът на предписване на лекарствата е по търговско наименование. Този вариант, в период на пандемия, води до изчерпване на наличностите. Много често антибиотици може да липсват и със седмици.

Лекарството го има в аптеката, но търговското наименование на продукта го няма. Когато няма генеричен заместител, се създава впечатление, че се изписват неща, които ги няма. С отметка в електронното предписание е възможно да бъде разрешена генеричната замяна в аптеката и пациентът да не обикаля", обясни той.

Източник: pariteni.bg