Кризисната интервенция е прилагане на комплексна и многокомпонентна програма за спешна психологическа помощ при критични/стресови събития. Тя съчетава подходящи напътствия, умело слушане, емпатия, успокояване и вдъхване на увереност, както и даване на подходящи практически съвети. Кризисна интервенция се прилага при наличие на травмиращи събития, като например – природни бедствия, злополуки, смърт на близък и др. Обекти на кризисната интервенция могат да бъдат пострадали деца и техни близки, очевидци, персоналът, участващ в спасителни действия, колеги и други. Към Държавната агенция за закрила на детето има сформиран екип от подготвени за целта външни специалисти – експертни психолози, които оказват кризисната подкрепа, съобщиха от агенцията.

Още в първите дни на 2021 г. във връзка с изпълнение на правомощието на председателя на Държавната агенция за закрила на детето за организирането на кризисна интервенция, са сформирани два екипа за работа на специалистите за кризисна интервенция, един от които оказа помощ на ученици от 10-ти клас и членове на персонала в училище в гр. Панагюрище, загубили съученик; и втория – на детето от гр. Мездра, участник в трагичния инцидент с 8-годишното момче, както и на други нуждаещи се по случая на място.

Държавната агенция за закрила на детето продължава да съблюдава за спазване на правата и интересите на всички деца в Република България и е в готовност за оказване на незабавна помощ и подкрепа на нуждаещите се деца и техните семейства, близки и на професионалистите, работещи с деца.

Източник: БГНЕС