Според социалистите обвиненията, повдигнати от трибуната на Народното събрание срещу Събков, са "безпочвени".

"Изразяваме увереност, че с последователните си действия за защита на обществения интерес, за успешно изпълнение на Програмата за управление на Община Мездра инж. Генади Събков и неговият екип ще завършат един успешен мандат с видими резултати, се казва в заключение в декларацията. Призоваваме нашите съграждани, съмишленици и опоненти да обединим усилията си, да използваме нашата енергия позитивно и градивно в интерес на всеки жител на Община Мездра.”

Съвместна декларация, адресирана към жителите на община Мездра, отправиха и групите общински съветници от ПП "АБВ" и Коалиция "Народен съюз".

"Третата година от мандат 2015-2019 г. някак монотонно, предсказуемо и без "видими резултати" пълзи към своя край, пише в декларацията. Трета година на оправдания и търсене вината години назад, неспособност за формиране на работещ екип и липса на каквато и да е визия за развитието на Община Мездра. Предложените програми и стратегии не могат да представляват интерес, дори от литературен характер, въпреки обема от страници, без реални ангажименти и критерии за оценка на изпълнението им. Широко прокламираното стабилизиране на Община Мездра от съшити и измислени справки за многомилионните задължения, неподписани от финансист, а само от кмета, се спука окончателно, тъй като финансовото състояние в момента е по-тежко от началото на мандата - справка Бюджет 2018 г. Няма нито един сериозен инфраструктурен обект, който да се работи от началото на мандата, освен подписаните през 2014 и 2015 г. и то изпълнявани при спортни процедури и качество. Няма сфери от ангажиментите на Общината, които да не са във влошено състояние - образование, здравеопазване, обществен транспорт, спорт, култура, с изключение на „социални дейности” и усилията на ОбП "Чистота" при вложения сериозен финансов ресурс в тях.

Кметовете и кметските наместници са демотивирани за работа поради политическата сегрегация и толерирането на "верните" избраници.

Административният капацитет на Община Мездра е напълно унищожен не само поради сатрапското уволнение на редица доказани специалисти, а и от зачестилите напоследък случаи на напускане от новоназначените служители в т. нар. "екип".

Драстично е нарушено взаимодействието между Общинската администрация и Общинския съвет, освен при сляпото съглашение за осигуряване на "желязно мнозинство" по едноличното вмешателство на кмета и безропотното гласуване от групите на БСП, ГЕРБ и ДПС. Но търпението на колегите от тези групи е вече изчерпано, а може би и съвестта и честта им проговори, че този цирк приключва представлението си. За това разбраха дори и "милите" хора от община Мездра.

Изчерпа се търпението и на народните представители от ПП "ГЕРБ", които от трибуната на Народното събрание поискаха отстраняването на г-н Събков докато траят проверките срещу неговите действия и бездействия. Което е логично, разбираемо и морално.

Ето защо ние, групите на ПП "АВБ" и Коалиция "Народен съюз" декларираме, че обединяваме своите политически усилия за прекратяване на тези негативни тенденции в работата на Общинския съвет и воденето на Общината в грешна посока и задънена улица.

Призоваваме независимите общински съветници и тези от гражданските квоти на другите групи общински съветници да се присъединят към тези усилия и да не се обезличават с безсмислената си подкрепа заради щедрите предизборни обещания, се казва в заключение в декларацията.

Ще потърсим подкрепата и присъединяването на всички непредставени политически сили в Общинския съвет, за да спрем разрухата и възстановим авторитета на Община Мездра.”