Наименованието на новата напаст по чимширa /Buxus/ е Cydalima perspectalis. Тази нощна пеперуда е пришълец от Далечния изток. Вече няколко години все повече, дори големи и стари чимшири са жертва на този така наречен чимширен молец.

За първи път преди десетина години е съобщено за наличието му на територията на Германия и Холандия. Неприятелят е внесен от Китай и доскоро е бил напълно непознат у нас вид. Той е класифициран като вредител по чемшира в държавата от Далечния Изток.

Твърдението, че това е бялата американска пеперуда, категорично се отрича от агрономи. Експерти посочват, че бялата американска пеперуда се разпознава по големите гнезда, които прави в клоните на дърветата. Те са обвити в паяжина.

Гъсениците на неприятеля са с брадавици и космици, докато тези гъсеници са зелени. Друго, което отличава истинския унищожител на чимшира от бялата пеперуда, е времето, през което се снасят яйцата.

Гъсениците на пеперудите, нападнали храстите, изяждат и изсушават листенцата им. Храстът изсъхва отдолу нагоре, дори и да е огромен.

Според агрономи само силна комбинация от инсектициди може да спаси чемширите, които все още не са напълно унищожени. 

У нас чимширът е единственото вечнозелено растение, изключително подходящо за гъста и вечнозелена жива преграда и класически храст за оформяне.

Агрономът Стоянка Еленска казва, че нападението на чимширения молец за първи път започва през 2015 година. Гъсениците започват да изсмукват соковете от листенцата на чимшира и те от зелени се превръщат в бледи и прозрачни. Постепенно растението остава сухо и загива буквално за седмица. Процесът започва от един храст и преминава към следващите.

За защитата на растенията се използват преди всичко химически средства. Агрономите съветват да се използват Ламбада, Нуреле Д / Дурсбан 4Е/, БИ 58, Вазтак 100 ЕК последователно през 7 дни два пъти. Третирането с тези препарати обаче ще даде добри резултати с борбата с вредителите само чрез системно пръскане.