Организаторите на честването НЧ „Подем 1928“ бяха подготвили богата експозиция от личния архив на поета – тефтери с ръкописи, тетрадки, предмети, различни издания и богат снимков материал за живота му. Секретарят на читалището Силвия Митова откри тържественото честване и припомни на присъстващите житейския и творчески път на Асен Босев.

По повод кръглата годишнина, Боряна Борисова поднесе поздравителен адрес от председателя на Славянското дружество в България – Крум Лазаров. Поздравителен адрес към читалището бе изпратен и от министъра на културата на България Кръстю Кръстев.

За да си припомнят вечните стихове, с които са израснали поколения наред, децата от Руска Бела и Моравица представиха драматизацията „Мимето“, а гостите от НЧ „Светлина 1931“ - село Брусен, рецитираха любимите на малки и големи стихотворения "Руска Бела", "Ванко Забраванко", "Кой е като Светозар", „Бабината сметка“. Участниците в Детска школа по художествено слово към "НЧ Просвета 1925-Мездра", с ръководител Юли Пухалски спечелиха аплодисментите с емоционалните си и артистични изпълнения на „Ние, вие, те“, „Ванко Забраванко“ и „Кой е като Светозар!“.

Спомени за Асен Босев разказа най-възрастният от фамилията – 87-годишният Асен Георгиев, племенник на поета и носещ името му. А неговата дъщеря - Ралица Балачева представи презентацията „Посланията на Асен Босев – приятелят на детските души“.

В спомените си за своя именит „чичо Асен“, Ралица сподели, че той е бил „благ човек, сладкодумец.

„Той беше един отворен учебник, един наръчник за родители“ – допълни Ралица.

Най-вълнуващото за гостите и земляците на поета бе присъствието на сина му – художникът Красимир Босев, заедно със съпругата си и синовете им Ясен и Иво.

В своето обръщение към рускобелчани Красимир Босев благодари на организаторите от Читалище „Подем 1928“, на Община Мездра и на всички, дошли в студения ноемврийски ден да отдадат заслужена почит на неговия баща:

„С натрупването на годините все по-често преподреждаме ценностите, които осмислят нашия живот, и все по-често разбираме, че житйският ни път е безполезен, ако, увлечени по нашето днес, забравями и замитаме нашето вчера…Какъв е смисълът на човешкия живот и сътвореното от живия човек, ако след смъртта му следва забравата. Не сме ли длъжни ние – живите, да поемем и оценим натрупания опит и мъдрост от предците си, да ги осмислим, надградим и заедно с надграденото да ги предадем на утрешните поколения? Какви плодове може да роди дървото на времето, ако оставимда изсъхнат корените му?“.

По-нататък в своето слово Красимир Босев изрази своето незабравимо усещане за споделена общност и непреходна памет, живееща и до днес в родното село на баща му - "поетът с детската душа", което е изживял по време на честването на 90-та годишнина на Читалище „Подем 1928“. Именно по този повод, той и неговото семейство направиха уникален подарък на културното средище – пишещата машина реликва - „Континетал“, изпод чиито клавиши са излезли най-вълнуващите, най- обичаните и най-популярните стихове за деца.

„За мен и нашето семейство такава вещ – носител на особена памет, е пишещата машинка на татко. Тя беше неговият „компютър“. С тази машинка, той (сигурно ще прозвуча ревниво), прекарваше повече време, отколкото с нас, близките си. Тя беше негов пръв помощник и неотлъчно съпровождаше цялото му творчество. Всички негови ръкописи първо бяха набирани на нея преди да попаднат в издателствата(…) Като знак, че думите на благодарност към организаторите не са протоколни, и че Читалище „Подем 1928“ и родното село на баща ми заслужават нещо повече, аз и моето семейство решихме да дарим на читалището пишещата машина на Асен Босев. Правим го с убеждението, че това е мястото, на което заслужава да бъде изложена и съхранявана. Нека тя е още един малък принос към богатата история на Руска Бела. Мисля, че татко ще е щастлив, ако в този моменти ни гледа от небето.“

Поздравление към читалищните дейци, жителите и гостите на Руска Бела поднесе и кметът на община Мездра Иван Аспарухов.