Управителят на Археологическия комплекс Павел Петров разказа, че с него се е свързал един наш съгражданин, който е съобщил, че е намерил нещо интересно на брега на реката.

„Успяхме да идентифицираме находката като архитектурен елемент, част от портик, най-вероятно с чисто декоративна функция.Интересно е да се спомене, че не е от крепостта „Калето”, а от някакво близко поселение. Това от своя страна говори за добра свързаност между поселенията по поречието на реката. Датирано е от Късната античност II-VI век сл. Хр., което съвпада с един от периодите на възход на крепостта „Калето”край Мездра”

За археологическата стойност на находката, Петров допълни:

"Според археолозите от Регионалния исторически музей във Враца, става въпрос за орнаментика, която е била най-често в жилищните сгради на тогавашните обитатели на крепости и градове. Издялана е от един цял блок с интересни структури по нея.Най-вероятно е била на земята. Не става въпрос за колонен фриз, а по-скоро е част от орнамент, обуславящ вход на сграда”.

Петров поясни, че като цяло това е често срещан архитектурен детайл, характерен за Късната античност, който няма голяма археологическа стойност. Но за Археологическия комплекс е един изключителен пример как историята постепенно разкрива своите тайни. Той каза, че има още находки, намерени в Искъра,поради отдръпването на реката. В момента те са музея във Враца и се изчаква се становището на археолозите. Управителят уточни, че с тези два артефакта ще се обогати колекцията от късноантичния и римския периоди на крепостта.