Въпреки падналия сутринта пролетен дъжд, фолклорният събор събра край паметника на Вазовия литературен герой в сърцето на Западна Стара планина стотици любители на народните танци и песни. Събитието уважиха дългогодишният кмет на Мездра и бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство Иван Аспарухов, народният представител Николай Иванов и кметът на общината Генади Събков.

В тазгодишното издание на традиционния фест, който се организира ежегодно от 2006 г., се включиха повече от 600 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти, представители на над 30 читалища, детски градини, пенсионерски и военни клубове, клубове на инвалида от областите Враца, Монтана и Ловеч.

Най-възрастният участник сред тях бе 85-годишният виртуоз на окарината Георги Димитров от село Лик, който е многократен призьор от Националния събор на българското народно творчество в Копривщица.

Аплодисментите на публиката заслужиха Детският танцов състав "Мездренче", Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" от Зверино, ученичката на Гуна Иванова - младата народна певица Стела Кръстева и нейната колежка Ванеса Богданова от Оселна, 12-годишната незряща певица Милена Петрова от Роман и др.

Освен представители на 13 читалища от общината-домакин, на сцената се изявиха самодейни колективи, народни певци, танцьори и инструменталисти от още 15 населени места от Северозападна България: Враца, Бяла Слатина, Борован, Роман, Селановци, Луковит, Лом, Спанчевци, Комощица, Слатина и др.

В разгара на събора председателят на Сдружение "Искърско дефиле" Огнян Петров връчи за 12-ти път Наградата за родолюбие "Дядо Йоцо гледа". Тази година с престижното отличие бе удостоен Ансамбъл "Мездра" за неговата "70-годишна дейност за запазване, развитие и популяризиране на българските народни танци". 10-килограмовата статуетка - реплика на паметника на Дядо Йоцо в Искърското дефиле, получи художественият ръководител и хореограф на състава Мирослав Аспарухов.

"Тази награда е изключително тежка и ценна за нас. Тя още по-силно подчертава значението на нашия труд, който вече 70 години всеки човек, минал през състава е дал от себе си", заяви при получаване на Наградата за родолюбие Мирослав Аспарухов. "70 години се създава история, която може би само за танцьорите в залата и в състава не е имало значение какъв е светът пред нас. Искам да благодаря на всички бивши ръководители и всички танцьори, преминали през танцовия ансамбъл. Това са много хора, които са били част от нас и винаги ще бъдат. 70 години е дълга история за един танцов колектив. Тя събира в себе си и до днес хора, които намират време да се откъснат от сивото ежедневие и заобикалящата ни среда. Влизат в залата и се оставят само българското да ги води напред. Сигурен съм, че бъдещето също е пред нас.”, каза в заключение Аспарухов.

Минути по-сетне танцьорите от Ансамбъл "Мездра" хвърлиха в духовен екстаз многобройните зрители с вихрените си изпълнения на "Шопска сюита" и на тракийски танц "Гроздана".

За незабравимия празник на българщината допринесоха също "Гласът на Пирина и на Огражден планина" Гуна Иванова и нейната чаровна внучка Ива Костадинова, които възрадваха ценителите на народните мелодии с акапелните си изпълнения на "Излел е Делю хайдутин”, "Кога зашумат шумите”, "Хубава си, моя горо” и др.

В кулминацията на празника на мегдана в подножието на връх Остра могила се изви най-дългото хоро, на което понечи да се хване и сам Дядо Йоцо!