Живо и увлекателно, илюстрирайки разказа си с богат снимков материал и видео, Атанас Скатов сподели с аудиторията своите преживявания, премеждия и паметни моменти по време на четирите си експедиции до Анапурна, Дхаулагири, Макалу и Гашербрум 2, които осъществи само за деветдесет дни преди две години. Те са част от амбициозния му проект "Speed x 14 x 8000 x Vegan", с който той си е поставил целта да изкачи скоростно, за 6 години, без консумация на животинска храна, 14-те най-високи върха на нашата планета, известни още като "Хималайската корона".

От виртуалната разходка с Наско присъстващите научиха доста интересни неща. Като например, че най-красивият пейзаж на света е изгревът на Слънцето на височина над 8 000 м. Или, че най-вкусното манго ("Sindhu") се отглежда в Пакистан, където всичко се предлага на улицата - дори бръснаро-фризьорските услуги, а една от най-големите атракции са пъстрите камиони и автобуси, които са истински произведения на изкуството.

"Когато ми е било най-трудно, винаги съм се питал защо съм решил да правя това, сподели Атанас Скатов. А то е: за да се опитам да направя този свят едно по-добро място живеене. И това ме е мотивирало да продължа.”

Убеден е, че животът е най-важното нещо. Ето защо не съжалява за върховете, които все още не е успял да покори. Така е трябвало да стане. Те са си там. Просто някой ден ще отиде, за да се опита отново да ги изкачи.

"Всеки човек може да сбъдне мечтите си, уверен е 40-годишният алпинист от Сливен. Стига да вярва в собствените си сили, да има ясна визия за това, което прави и, разбира се, много, много да се труди, за да постигне целите си. "Това за мен е най-големият ми успех - да помагам на хората да променят живота си в положителна посока!”, казва Скатов.

За финал на вълнуващата среща Наско раздаде автографи на своите приятели по дух от Мездра, снима се за спомен с тях и обеща да им гостува отново. "Мечтайте смело! Вярвайте силно! Бъдете упорити! Сбъдвайте своите мечти!", пожела им амбициозният пътешественик, който споделя будистката мъдрост, че "Всичко, което сме, е резултат от нашите мисли."

Междувременно изпълнението на проекта "Speed x 14 x 8000 x Vegan" продължава. Тази година Атанас Скатов изкачи поредния, седми осемхилядник - Чо Ою (8201м). И то солово, без помощта на шерп и без употреба на изкуствен кислород, с което стана първият българин и първият веган в света, направил това. Напролет възнамерява да атакува третия по височина връх на планетата - Канчендзьонга (8586 м) в Хималаите, на границата между Индия и Непал.