На този ден Светият Дух се спуснал над апостолите и те получили благодатните му дарове.

"Цялата Богослужба е в прослава на Дух Свети - третото лице на Света троица. Бог е един, но в три лица“, обясни Врачанският митрополит Григорий. Чрез тайнствата на църквата ние получаваме даровете на Светия дух, сред които ние се преобразяваме и ставаме една нова твар в Христа. Мястото на греха, на нечистотата се заема от вярата, любовта, добродетелите и вървим, според силите си, към царството Божие".

Народът ни нарича празника Духовден. Съществува и вярване, че на този ден Бог прибира душите на починалите.

По инициатива на македонските бежанци в София, Свети Дух става ден на Македония и падналите за свободата й. Между световните войни Свети дух се отбелязва с многохилядни шествия събиращи както елитът на македонските българи, така и бежанците, прокудени отродните им домове. Днес в храм „Св Неделя“ ще бъде отслужена панихида, след което ще бъдат поднесени цветя на паметника на Българските революционери от Македония, Одринско и Беломорието.

От този ден започват Петровите пости, които продължават до Петровден - 29 юни, когато по традиция се отгоява с петровска ябълка, а на масата се слага петровско пиле.

Всяка година продължителността на този летен пост е различна, поради обвързаността му с Великден. Петровите пости започват от понеделник след Петдесетница. Освен кратък този пост е и сравнително лек, разрешена е консумацията на риба с изключение на сряда и петък. Позволено е хапването на морски продукти и на 24 юни - Еньовден, без оглед какъв ден от седмицата се пада.

В миналото се вярвало, че който не спазва постите ще му се появи краста

Последният ден от постите (28 юни) се спазва строг пост - без олио и вино. През другото време не се консумира месни, млечни продукти и яйца.