Свети Петър бил обикновен рибар. Рожденото му име било Шимон или Симон. След като станал последовател на Иисус Христос, приел името Петър - означаващо камък. Когато залавят Христос, св. Петър три пъти се отрича от него - за което после дълбоко съжалява.

Савел бил еврейски проповедник и римски гражданин от Тарс в Киликия и един от гонителите на христовите ученици. При една буря по пътя към Дамаск бил ослепен от видение на Господа. Когато го завели обратно в града, след три дни бил изцерен по чудо и прогледнал. Така от яростен противник станал най-ревностен разпространител на Христовото учение и приел името Павел.

Св. Петър бива разпънат на 29 юни, а в същия ден св. Павел бил посечен с меч. Двамата апостоли Петър и Павел символизират заблудата и покаянието и се смятат за едни от най-ревностните последователи на Христос

Тъй като Петровден съвпада с най-живия период от стопански живот, обредите на този ден са най-често свързани с него. През деня се работи до обяд - в този ден казват, че и свети Петър хващал сърпа. Следобед обаче не трябва да се хваща работа - нито домашна, нито селскостопанска, за да е плодородна годината.

В народния календар Петровден се свързва с горещото лятно слънце, с умирането и възкръсването на всяка нова стопанска година и с легендата за доброволната жертва – тази, която винаги е била най-скъпа на Господ. Затова в някои краища празникът започвал още от рано сутринта. Всички стопани отивали специално на нивите, градините, бостаните и лозята, хвърляли ситни камъчета и изричали магически слова за плодородие и берекет.

Петровден е един от най-почитаните летни празници от българския народ. Според традициите на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. На този ден се коли „петровско пиле”. Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. На този ден не бива да се върши важна земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд.

.