Освобождаване на белоглав лешояд
Освобождаване на белоглав лешояд

На 27.10.2010 г., след дълги подготвителни дейности, включващи изграждане на площадки, волиери, създаване и обучаване на местни екипи и др., се случват първите освобождавания на белоглави лешояди. След редица предизвикателства и разочарования, постепенно птиците започват да се адаптират към дивата природа и година след година броят им нараства. Лешоядите успяват да се приспособят успешно, държат се все по-естествено и свойски в избраните територии, като дори успяват да привлекат птици от естествената балканска популация.

В края на десетата година от началото на локалните реинтродукции на белоглавия лешояд в Стара планина с удовлетворение можем да се посочи, че видът е успешно възстановен в района като 15-18 двойки гнездят във Врачански Балкан, 18-23 в Източна Стара планина, а местните колонии наброяват съответно по 50-70 и 80-100 птици.

През годините не липсват и проблеми, като честата загуба на индивиди, убити от токови удари при кацане върху стълбове по масово опасните електропреносни трасета; отравянето на немалка част от колонията във Врачански Балкан през септември 2019 г., в следствие на което от водещо сред местата за реинтродукция на вида в страната то се превърна в едно от последните по брой птици (най-вероятно колонията там щеше да наброява над 20-25 гнездящи двойки към момента), както и други перипетии.

Успешното завръщане на белоглавия лешояд в Стара планина е един от най-големите природозащитни успехи в България, даващ ни основание да започнем възстановяването на черния лешояд, както и да планираме съощото за брадатия лешояд – символа на българската природозащита.

На 07.11.2020 г. Софийският университет ще проведе Международна конференция по възстановяване на консервационно значими видове – инициатива която бе подтикната от успеха на реинтродукцията на белоглавия лешояд в Стара планина и честването на 10-годишния юбилей на инициативата. Там ще бъдат изнесени научни доклади представящи постигнатото до момента, наред с други подобни успехи на съвременната българска природозащита.

Завръщането на вида става възможно благодарение на неспирната подкрепа на множество експерти, организации и донори от България и Европа. Използваме случая да благодарим на всички, допринесли за този голям успех за българската природозащита и да си пожелаем той да бъде един от многото в бъдеще.

Източник: Зелени Балкани