Както всяко населено място, така и Ребърково има своите свети оброчни места. Още от незапомнени времена, хората и до днес помнят, че в и около селото има шест оброка. Оброкът е схващан от местното население като своеобразен обет, обещание за принасяне през определен период от време на жертвен дар, за да се осигури покровителство и помощ в стопанския и личния живот.

Най-старият оброк в Ребърково се намира в селското гробище, което е разположено на "средурек" - между двете реки - Клисурска и Бутолиновска Оброчният кръст е от 1890 г., не се знае дали преди него е имало друг, местните казват, че оброкът е посветен на св. Анастасия или св. Петка. Там вече не се прави курбан, но на задушниците жените палят свещи на кръста. Днес са останали само два действащи оброка – Свети Дух и Свети Илия.

Традиционният курбан на Илинден за поредна година се прави в двора на божия дом, въпреки че храмът в селото носи името на двамата равноапостоли – светите Петър и Павел. И това не е случайно, тъй като по отколешна традиция хората от Ребърково правят курбан на оборка, носещ името на светеца. Самият оброчен кръст се намира в местността „Гърдовица”, която се намира на границата между Ребърково и Люти брод.

За промяната на мястото разказа кметският наместник Петър Петков, че вече 5-6 години курбанът се прави тук, тъй като местността е почти недостъпна и е много трудно да се стигне до там.

Задължителни елементи от празника са жертвоприношението, курбанът и общата трапеза. Затова след празничната службата отец Пламен прекади димящите казани с вкусната курбан чорба, приготвена по местна рецепта от Елисавета Тодорова и Антоанета Петрова, и благослови миряните.

Тазгодишният жертвен агнец бе дарен от семейство Светла и Пенчо Котови. За своето решениеразказаха двамата съпрузи: Той сподели, че за него е голяма чест да направи това дарение, защото то е за здраве на цялото село. Пожела на всички здраве и благополучие, както и да бъдат успешни в своите начинания. Съпругата му Светла допълни, че е изключително доволна, и пожела всички ребърковци да са винаги сплотени и все така заедно.

Като потвърждение на думите на Светла, децата на Ребърково дадоха своеобразен урок по заедност. В продължение на един месец те са изработили различни сувенири, с които организираха благотворителен базар. Със събраните средства искат да се закупи икона за църквата, която да пази и бди над децата на Ребърково. Те споделиха, че идеята е била на библиотекаря Елисавета Тодорова, а в изработването на предметите са се включили над 20 деца. За идеята и реализацията разказаха две от децата – Андреа и Андреа.

Гост на ребърковци бе и кметът на Община Мездра Иван Аспарухов. Празникът продължи с обща трапеза в двора на църквата.