Новият участък от Е79 между Мездра и Ботевград бе отворен на 19 февруари. Трасето обаче тръгна временно - само за два месеца, тъй като предстоят още ремонтни дейности. През април отново ще бъде затворен за втория етап на строителните дейности.

През това време ще бъдат ремонтирани най-тежките участъци от пътищата, по които минава отклонения заради разширението трафик. До следващото затваряне се очаква да бъде завършен мостът при врачанското село Горна Кремена, от където ще се насочи тежкотоварният трафик към Видин, за да не се прави големия обход през Плевен.

През пролетта трасето ще бъде затворено, защото ще продължи изграждането на тежките участъци между Лютидол и Новачане, както и двата пътни възела на Дърманци и Мездра, информира инж. Йордан Вълчев от АПИ. По думите му, до края на годината трябва да приключат строителните дейности по основното трасе и движението да бъде отново възстановено. При затварянето на отсечката, трафикът ще се пренасочва през прохода Петрохан и село Горна Кремена.

През следващата година ще приключат дейностите само по пътни възли, като работата по тях няма да налага спиране на преминаващите автомобили.