Музейната експозиция включва 14 манекена, пременени в автентични носии и униформи или техни възстановки. Освен това пътуващото читалище разполага с богат фонд от историческа литература, в това число и първите издания на "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов.

Родолюбците, организатори на "Бащино огнище”, предлагат атрактивни форми за популяризиране на културно-историческото ни наследство. Една от тези форми е състезанието-игра "Познавам ли моята България?", чиято цел е да провокира интереса на децата към българската история и забележителности. То се проведе и в градското училище "Кирил и Методий”. Играта е нагледен урок по родолюбие, който има състезателен характер. В нея се включиха ученици от II до VII клас, разделени в пет отбора - „Българанче”, „Татковино”, „Родолюбче”, „Бащино огнище” и „Мездренче”.

Състезанието се проведе в три кръга. Първият кръг дава свобода на децата да представят по свой начин обекти или легенди за своя роден край. Петте отбора представиха Черепишкия манастир, комплекс "Дядо Йоцо гледа”, Мездра, пещерата "Леденика” и Археологически комплекс "Калето”.

Във втория кръг състезателите трябваше да подредят сглобени хартиени макети на исторически и културни забележителности върху голяма карта на България, разпознавайки точното им място на картата и давайки кратки исторически данни за обекта.

Заключителният трети кръг бе игра с пъзели. Идеята е да се подредят пъзели с изображения на подредените обекти. Специално жури оцени знанията, точността и бързината на участниците в състезанието.