Според вярванията, още в древността по традиция, на първи януари, млади и стари се обличат в народни носии, маскират се и чрез магически танци гонят злите духове и орисници, така че, да има богата реколта и през следващата стопанска година.

Арт ателието в местното училище, е по проект ,,Твоят час‘’. Инициатор на изложбата е художествения ръководител Мая Умарска и е дело на учениците от четвърти до седми клас. ,,За първи път правя такава кукерска маска, но през цялото време се забавлявах и ми беше много интересно’’, сподели Тамира Кунева ученичка от 5 а клас от мездренското училище.

Маските са единадесет, като за направата им децата са разделени на две групи от по дванадесет творци. Материалите, от които са изработени са от естествени материали, тишу хартия и акрилни бои. Чудните кукерски маски са сътворени в рамките на четири занимания.

,,Искам да се занимавам с изобразително изкуство. Това е моята мечта. Участвала съм в много конкурси, печелила съм много награди, дори изпратиха моя рисунка в САЩ‘’, разказа за MediaNews Виктория Николчева ученичка от 7 б клас.