Ползватели на механизма „лична помощ“ могат да бъдат:

• хора с право на чужда помощ с определени 90 и над 90 % вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност;

• деца с право на чужда помощ с определи 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност;

• деца без право на чужда помощ с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степенна трайно намалена работоспособност.

Кандидатите за включване в механизма подават лично или чрез упълномощено от тях лице заявление-декларация (по образец) в Община Мездра, придружено от направление за ползване на механизма с определен брой часове месечно, издадено от Дирекция „Социално подпомагане”. В заявлението пълнолетните и децата над 16 години изрично дават съгласие добавката за чужда помощ да се превежда за заплащане на ползваната услуга.

Лични асистенти могат да бъдат както безработни лица, така и работещи или пенсионери, стига да не са поставени под запрещение, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и спрямо тях да не са налагани мерки за защита по Закона за защита от домашно насилие на ползвател на лична помощ.

Приемът на заявления се извършва целогодишно в Дирекция „Социални и хуманитарни дейности“ на Община Мездра.