© Община Лом

Основна цел на проекта бе предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие на територията на община Лом, насочени към 250 деца от 0 до 7-годишна възраст от уязвими групи, включително деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители.

В открития Център за предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие екип от специалисти ежедневно оказва подкрепа на деца от уязвими групи и техните семейства, както и бъдещи родители.

Ефективното и качествено реализиране на комплекса от дейности в Центъра допринесе за осигуряване на подкрепа и социална включеност на 501 деца в ранна възраст и техните семейства, чрез подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, както и предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции.

104 деца с увреждания са усвоили знания и умения необходими за първи клас и са успешно интегрирани в масовите училища на територията на Община Лом, а 119 родители са изградили специални умения за отглеждане на деца с увреждания, стана ясно по време на заключителната конферецния, къдет екипът по управление на проекта „Община Лом - в грижа за децата“ отчете своята дейност. 90 деца са получили допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност за равен старт в училище, като за целта са проведени три летни училища.

Екипът, който включва акушер, гинеколог, педиатър, медицинска сестра, психолог и юрист, е провел обучения с което са изградени и развити уменията на 296 семействата за адекватна грижа и справяне с проблемите на ранното детско развитие.

От стартирането на проекта е оказана подкрепа за осигуряване на здравна детска консултация и дейности по превенция на заболяванията на 736 потребители, като всички са получили обучителни материали и практически съвети от педиатъра и медицинската сестра.

От 1 октомври т.г. стартира проектът „Бъдеще за децата в община Лом“, който ще надгради реализираните дейности по "Община Лом в грижа за децата" и ще създаде предпоставки за устойчивост на постигнатите резултати.