Демонстрацията беше съпроводена с обяснения как се действа при основни случаи, когато трябва да се окаже първа долекарска помощ, като изгаряния, слънчев и топлинен удар, астматичен пристъп, човек, изпадане в безсъзнание, битов инцидент с отрязани пръсти, наранявания и уплаха при земетресение. Целта на доброволците от Клуб "БМЧК и приятели" бе да покажат как заедно можем да помогнем на пострадал и да се борим за спасяването на човешкия живот. А така също как се вика линейка и как да се запазва самообладание при инцидент.

В края на демонстрацията младите червенокръстци поканиха своите връстници да се пробват да направят изкуствено дишане и сърдечен масаж на куклата манекен "Престън", предоставена от Българския червен кръст (БЧК) - Враца.

Гости на тематичното занятие бяха директорът на БЧК - Враца Гергана Михалчева, Юлия Кръстева, щатен служител към червенокръстката организация в областния център, кметове на населени места от Искърското дефиле, представители на бизнеса.

Накрая доброволците от Българския младежки червен кръст (БMЧK) поздравиха своите съученици, учители и гости с танца на пожарникаря.