Димитър Мичев от "Пътна полиция" заяви, че тази година ще има нулева толерантност към всеки нарушител. В момента близо 10 000 човека имат права да пишат актове.

Всекидневно 770 екипа работят в страната, а 10 процента от тях са в София.

Акцията е разделена на три етапа.

В първия фокусът е върху автомобилите, във втория върху пешеходци и пътници, а в третия върху безопасното шофиране.

Глобите

По време на акцията ще бъдат налагани глоби от по 50 лева глоба за гуми с грайфер под 4 мм. Оказва се, че глобите може да стигнат до 500 лева в зависимост от риска и неизправностите по автомобила.

"Автомобилна администрация" ще проверява техническата годност на камиони и автобуси. Акцент тази година ще е транзитният трафик. С всяка година той расте, показва статистиката.

От 27 ноември до 2 декември всички центрове на Съюза на българските автомобилисти (СБА) и сервизите на вносителя на автомобили "Мото-Пфое" ще извършват безплатна проверка на колите за зимата.

Мария Ботева от “Пътна полиция” отчете, че миналата година в рамките на акция “Зима” са проверени 128 159 превозни средства. Леките коли са над 108 хиляди, 15 941 камиона също са били проверени.

Почти 5000 са констатираните неизправности. Най-честата нередност е неизправност на светлинните системи. В 168 случая са установени износени или разкъсани гуми.

Съставени са над 8000 акта, издадени са над 36 000 фиша. Спрени са от движение 397 коли.