І. Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ за времето от 01 до 10 ноември 2022 г.

Кампанията е с насоченост към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. При регистрация и пререгистрация на ППС ще се извършва проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания. Съвместно с органите на местната власт ще се планират и извършват проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника. Проверките в това направление ще продължат и след приключване на акцията.

ІІ. Кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ ще се проведе от 11 до 20 ноември 2022 г. Дейността да бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците и над водачите, не осигуряващи предимство на пешеходците.

Ще бъде извършван активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на платното за движение, както и за даване от водачите на ППС на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.

На 20 ноември 2022 г. се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от ПТП, който традиционно се почита с възпоменателни литургии и в храмовете на всички официални религии в страната в седмицата на третата неделя на месец ноември.

ІІІ. Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ за времето от 21 до 30 ноември 2022 г. Дейността ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи. Ще се акцентира върху недопускане на нарушения на разпоредбите на ЗДвП.

През трите кампании на акцията ще бъдат извършвани специализирани полицейски операции със съответната насоченост. По време на акция „Зима“ ще бъзе извършен още оглед на състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътнотранспортни произшествия, като при необходимост ще се изготвят предписания до собствениците на пътя.

През Акция «Зима» на предходната 2021 г. на територията на област Монтана са реализирани 15 специализирани полицейски операции, при които са извършени проверки на 725 пътни превозни средства – 590 леки автомобила, 95 товарни автомобила, 11 мотоциклета, 14 бр. селскостопанска техника и пътни превозни средства с жгивотинска тяга, 4 мотопеда и 3 бр. малогабаритна техника. Установени са 295 нарушения на ЗДвП, за които са съставени 112 акта и 175 глоби с фиш. Седем пътни превозни средства са спрени от движение. За извършени нарушения на Закона за движение по пътищата са глобени 6 пешеходци. Изпратени са 31 предписания до АПИ за отстраняване на недостатъци на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка.

Съвети за безопасно пътуване през зимата

1. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм

2. В автомобила трябва да има обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка

3. Превозното средство трябва да е технически изправно. Провери спирачките, отоплителната система и миещото устройство за стъклопочистване

4. Поддържай устройствата за осветяване и сигнализация чисти, видими, регулирани и в изправност

5. Смени течностите в автомобила с подходящи за зимата. Особено важно е да смениш водата с антифриз, а лятната течност за чистачки – със зимна

6. Подсигури се с вериги за сняг. Гумите с шипове са забранени

7. Винаги зареждай достатъчно гориво и оборудвай автомобила с буксирно въже

8. Не подценявай локвите и аквапланингите

9. Планирай маршрута си, информирай се за ремонти и обходи

10. При попадане в рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!!!