"Предвид постоянно развиващата се методика и повишените изисквания за извличане и опазване на научната информация, археологията влиза в тесни взаимодействия с други науки, като математиката, информатиката, физиката, химията, географията, биологията и други. Поради това обстоятелство едно от най-динамично развиващите се течения в археологията е интердисциплинарния подход”, поясни Ганецовски и подчерта, че идеята е да няма загуба на информация и тя да бъде съхранена така, че след 50 или 100 години бъдещите изследователи, разполагащи със съвършено нова технология, да боравят с акумулираната информация оптимално и полезно.

Ганецовски разясни пред аудиторията огромната отговорност на изследователя и съществената разлика между археологията и иманярството. От научният доклад стана ясно, че съвременните технологии са особено важни при предварителните проучвания, предхождащи същинските разкопки. Бяха представени резултатите от недеструктивните геомагнитни измервания на археологическите обекти "Оходен-Валога“, "Борован-Езерото“ и "Борован-Лапчовец". Показани бяха съвременните методи на теренно триизмерно заснемане на археологически структури от обект "Оходен-Валога".

Любопитството на присъстващите в залата предизвикаха показаните магнитограми на обектите, които разкриват невидимите за човешко око структури, лежащи под повърхността на терена, за които в много случаи дори археологическите знания и интуиция не са допускали, че съществуват там.

Ганецовски обясни и значението на един съвсем нов уред за недеструктивен химичен анализ на артефакти, който показва техния суровинен произход. Представени бяха и приложенията на геомагнитните заснемания на тракийски могилен некропол, както и един сравнително нов метод за регистриране на аномалии под земните пластове, наречен електротомография.