Стотици граждани и гости на града вече бяха препълнили музея, нетърпеливи да видят Рогозенското съкровище, златния венец на Тракийската принцеса, най-старите човешки останки в Европа, намерени в село Оходен, именувани Тодорка и Христо, датирани на 8000 години и десетките експозиции на музея. Събитието беше емоционално преживяване за най-малките участници в играта „Малки изследователи”. Те се почувстваха истински археолози и намериха в градинката пред музея скрити от организаторите артефакти, които гордо показаха на родителите си.

По същото време в салона имаше много желаещи за изработване амулети, други търсеха символи, а художници си избраха детайли от експозициите, които нарисуваха. Проведе се атрактивната игра “Game of codes” /„Игра на кодове“/ . Интерактивно QR приключение пренесе посетителите в различни исторически епохи чрез музеен лабиринт.

В рамките на събитието имаше Модно ателие, Арт ателие хендмейд, Арт студио „Каренце", изложба „Дантелата- красота и изящество”- подредена в ЕВК „Софрони Врачански”, гостуваща изложба от ИМ Велинград „Армъните в България” и нещо съвсем ново- музейната изложба без витрини „Докосни миналото” .За нея директорът обясни, че за първи път се показват експонати, на като са премахнати преградите и витрините, за да може всеки посетител да погледне реликвите отблизо и дори да ги докосне.

До късно през нощта звучаха музикално- музейни вибрации с DJ Babs-джаз, ейсид, фънк и соул.Магията на танца показаха клубът по спортни танци „Харизма” и балет „Вива”. Беше прожектиран и приключенският филм с Никълъс Кейдж „Съкровището”. Посред нощ посетителите си тръгнаха с усещането за един съвременен ден, емоционално събрал магията от минало с висота на древна и стара Враца.