"Програмата е интересна и разнопосочна. Това са разработки на музейната колегия от предходната година и имаме възможност да ги огласим публично... Десетина са докладите, които сме предвидили, те обхващат от най-дълбока древност, от праисторическите епохи археологията до най-ново време. Подредени са по хронологичен път. Има възможност да се видят презентациите и на живо. Осигуряваме отоплено помещение... Някои от тях будят любопитство.
Археологията е традиционно интересна. Изключително наситен археологически сезон през изминалата година и сме се амбицирали да покажем най-интересното, предвид факта, че реализирахме цели осем експедиции на територията на Врачанска област. Ще има съвсем нови и крайно любопитни неща, свързани с проучванията и откритията на археолозите.
Имаме препратки на д-р Мария Христова от Националния антропологически институт, която ще представи нещо актуално, свързано с лечението и лечебниците. Етнографите също са с много любопитни теми... Музейната колегия, специалистите, са се постарали да търсят нещо интересно, което не е представяно и събужда любопитство и интерес."

Георги Ганецовски представи първия доклад в програмата - "Археологически проучвания и открития на територията на община Мездра през 2021 година". Следващата сряда археологът Александра Петрова ще изнесе резултатите от спасителните археологически прочувания по трасето на пътя Мездра- Ботевград, в района на село Люти дол.

"Това е една археологическа експедиция със спасителен характер, която беше изключително ползотворна за нас. Успяхме да проучим обекта по трасето на пътя, да установим неговия характер. Касае се за некропол от Римската епоха с вътрешна хронология II-IV век. Некрополът е с кремация, оставен е от местно население, което до голяма степен е биороманизирано. Придобитите находки са вписани под 140 инвентарни номера, но като брой надвишават 200-300. Освен че обогатяват фонда на нашия музей, дават много интересни сведения. този обект е важен за нас, защото го сложихме на археологическата карта на България..."

Д-рМария Христова, Йоана Нанкова, Силвия Гарванска, Александра Тодорова,Нели Стоянова, Валентина Любомирова и Христина Христова също ще представят свои доклади. Зимните четения ще се проведат в малката зала на художествена галерия "Иван Фунев" - Враца всяка сряда от 17 часа до 6 април.