Изпращането им може да стане и чрез Системата за сигурно електронно връчване, като заявленията трябва да са подписани с персонален код на Националния осигурителен институт или с квалифициран електронен подпис, както и чрез лицензиран пощенски оператор.

Помощта се отпуска за периода от 1 ноември 2021 г. до 31 март 2022 г. Право на средствата имат хора и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявлението, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието или липсата на съжителство и други обстоятелства.

За да получат помощ, безработните в трудоспособна възраст задължително трябва да са регистрирани в дирекциите „Бюро по труда“ най-малко шест месеца преди подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения. Хората и семействата, които кандидатстват, трябва да отговарят и на допълнителни условия.

Заявленията се обработват до 20 дни след тяхното подаване, а в 7-дневен срок след това дирекциите „Социално подпомагане“ издават заповед за отпускане или отказ на помощта.

За отоплителният сезон 2020-2021 г. бяха подадени 2552 заявления за отпускане на еднократна целева помощ в местната Дирекция „Социално подпомагане“, обслужваща общините Мездра и Роман. От Дирекция напомнят, че след изплащане на средствата се извършват проверки, дали се използват по предназначение. Хората, който не са вложили парите по подлежат на наказание и за следващия отоплителен сезон нямат право да получат помощ.

Заявление-декларация може да получите от ДСП или да го изтеглите от електронен адрес: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti