Участниците в междуинституционалната среща акцентираха върху отговорностите, свързани със чл. 7 от Закона за закрила на детето и вменените допълнителни задължения в длъжностните характеристики на работещите с деца.

Представен бе и Мултидисциплинарният екип на територията на община Лом, както и процедурата по прилагане на Координациония механизъм за взаимодействие при сигнал за дете, жертва на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция.

Отново бяха разяснени бяха правата и задълженията на институциите по Закона за закрила на детето при постъпила информация за дете в риск, с цел подобряване на взаимодействието.

Експерти от Община Лом представиха социалните услуги на територията на община Лом, които работят с деца, и дейността на Центъра за обществена подкрепа.

Акценти в срещата бяха и изискванията за издаване на писмено становище от органа по закрила на детето при пътувания за участие на деца с мярка за закрила в образователни, спортни и културни мероприятия, забраната за фотографиране на деца с мярка за закрила и коректно изготвяне на индивидуални характеристики на децата от училищата.