Пленерите в община Мездра, се провеждат за пета поредна година, организирани от Художетствената галерия в Мездра. Те се правят по повод юбилей на наши съграждани, които са известни художници, скулптори и хора на изкуството, с достатъчно висока известност, разказа Светла Дамяновска - главен експерт "Култура и художествена галерия" в Община Мездра. На въпроса, оценяват ли младите произведенията на изкуството, тя отговори, че днес творчеството е преразгледано от нови гледни точки, но със сигурност не трябва да се омаловажават постиженията на нашите предци в изкуството.

Най-младата участничка в пленера е 23-годишната Ивелина Ивова, студент по архитектура, за която рисуването е съчетаване на полезното с приятното. Според нея, трябва да се провеждат повече подобни инициативи, свързани с изкуство и творчество.

Авторите ще пресъздадат в творбите си, красивата природа на разположеното в живописната долина селце. На всички участници са осигурени необходимите материали – стативи, платна, акрилни бои и четки. Всеки има възможност да избере гледка, формат и техника на рисуване.

В пленера участват художниците Иво Ангелов, Ивелина Ивова, Рени Митева, Снежана Петрова и Цветана Христова, които ще рисуват от натура, и ще изложат творбите си в 16.30 часа на 24 юли, когато ще им бъдат връчени грамоти от кмета на община Мездра Иван Аспарухов.