На 25 септември (вторник) в Голямата зала на Художествената галерия ценителите на изобразителното изкуство ще могат да се докоснат и до изкуството на Светлин Русев. Изложбата с творби на големия български художник е по повод 85 години от неговото рождението.

На 27 септември (четвъртък) в Залата за временни и гостуващи изложби на РИМ - Враца ще бъде представена оригинална експозиция на "Везбена орнаментика от Врачанско". Идеята е да се покаже българското народно изкуство, родено през вековете и обогатено от съприкосновението му с културните традиции на други народи.

Народните везбени орнаменти са неразделна част от българското народно изкуство. Голямото разнообразие на орнаменталните композиции, тяхната прецизна завърше­ност и блясъкът на цветната им гама говорят за богатата артистична фантазия и сръчност на българската жена. Само вроденият у човека стремеж към красивото и хилядолетното обогатяване на народната традиция са могли да създадат това изкуство. Предавано от поколение на поколение, то е част от верността на българската жена към семейното огнище и семейния обичай.

Везбените орнаменти имат древен произход. Тяхната поява е свързана с появата на тъканите и използуването им за облекло. Първообразът на везбените орнаменти трябва да се търси в татуировката на голото тяло, която с появата на тъканите се пренася върху облеклото. Това се е пораждало от необходимостта да се запазят символичните изображения на татуировката, тъй като те са били тясно свързани с идеологическите потребности на хората от онова време.

Изследванията на везбените орнаменти показват, че в по-ранните епохи те са имали не само декоративни функции. В народното изкуство орнаментът не може да възникне като чиста форма без съдържание. Съдържанието и композиционното изграждане на орнамента са свързани с отношението на човека към природата и обществената среда в процеса на неговия труд.