„Искам да ви поздравя с празника Кръстовден, на който по традиция се открива Врачанският есенен панаир. Той не е просто място за продажба, а е сцена за всеки, който създава с ръцете си и твори. Тук е мястото, на което ще презентираме местния фолклор. Надявам се, това, което сме създали да ви достави удоволствие, да се порадвате и да се почувствате участници в променения Врачански панаир - чист и подреден.“, каза в част от приветствието си Калин Каменов и добави, че с новата и променена визия на панаира, Община Враца успя да върне местните занаятчии и производители.

Тази година на изложението ще се представи уникална биопродукция от цялата страна, ще може да се дегустира врачанския мискет и прочутата врачанска теменуга, гостите на панаира ще имат възможността да се насладят на вкусните гозби, приготвени от бабите от местните читалища. Кметът допълни още, че чрез изложба на фотоси всеки ще може да се запознае с историята на панаира – кога е започнал, къде се е провеждал и какво се е представяло на него. Каменов посочи още, че в целия район на панаира са поставени камери, които следят за сигурността на посетителите.

„Благодаря от сърце, че сте тук и чрез вашите предложения всяка година повишаваме стандарта и качеството на панаира. Това показва, че работим в правилната посока - да възродим местните традиции и обичаи и да популяризираме българското производство. Приятно изживяване на врачанския есенен панаир.“, каза още в приветствието си Калин Каменов.

За първи път на изложението във Враца ще бъдат представени картини от вълна, ръчно нарисувани чаши, както и карвинг свещи. Продукцията, която ще предлагат българските производители включва: ракия от мед – по-известна като „медовина“, домашен шипков мармалад и меденки с етно мотиви.

В рамките на панаирните дни ще има Сапунена работилница – представяща начина за производство на ароматния продукт от натурални съставки, който има и терапевтичен ефект. Любителите на изкуствата и занаятите ще могат да се докоснат до изработката на икони от дърво, битова керамика, каменна пластика, сувенири от естествени камъни и изделия от ковано желязо.