Това каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев на пресконференция във Видин, на която запозна медиите с целите и досегашния ход на кампанията.

„Онова, което видяхме досега е големият интерес към Българската армия и Въоръжените сили от страна на хора от всякакви възрасти. Много сме щастливи от това, че кампанията се посещава от много младежи. На практика ние създаваме условия те да се запознаят с особеностите на военната професия, да са информирани, да имат отношение към Българската армия и един ден да направят своя избор“, подчерта генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Събитията от кампанията "Бъди войник" във Видин ще започнат в 16:00 часа днес в Крайдунавския парк, където ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея със свои щандове ще участват Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Силите за специални операции, служба "Военна полиция", Националната гвардейска част и Централното военно окръжие.

По време на информационната борса всеки ще може да получи информация за същността на службата на кадровите войници, за обявените свободни места, за предстоящите конкурси и начините на кандидатстване. Младите хора ще могат от първа ръка, директно от хората в униформа да научат какво представлява службата в различните видове въоръжени сили.

По същото време, отново в Крайдунавския парк, гражданите ще могат да посетят статичния показ на военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски. Членовете на патриотичен клуб „Бдинци“ ще се включат в събитието със своя експозиция на открити старинни оръжия.

От 18.30 ч. пред паметника на Свободата в града ще започне концертът на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили и Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Със свои изпълнения в него ще се включат мажоретният състав на училище по изкуствата „Св. Св. Кирил и Методий“, ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“, изпълнители от клуба по спортни танци „Елит тим“. Събитието се реализира с любезното съдействие на Община Видин.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев подчерта, че провеждането на кампанията "Бъди войник" е много важно в градове като Видин, където няма военно формирование и единствената възможност хората да видят отблизо Българската армия е именно чрез организирането на подобни събития.

"Въздържаме се от отчитането на гръмки цифри и резултати, защото сме напълно наясно, че процесът с попълването на некомплекта в Българската армия е труден и е невъзможно да бъде решен в рамките на няколко месеца. Твърдо обаче мога да заявя, че вече виждаме положителни тенденции", каза заместник-началникът на отбраната. Той акцентира и на предприетите промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България, с които се съкращават някои срокове за назначаването на кандидати на военна служба, успешно издържали конкурсите за войнишки длъжности..

"Интересът към обявените свободни места за войнишки длъжности е различен, поради което с точни цифри резултатите ще бъдат обобщени след края на всички обявени конкурси за вакантни войнишки/матроски длъжности и информационни събития", посочи още генерал-лейтенант Димитър Илиев. За успеха на кампанията обаче, говори и фактът, че вече има по-малки общински центрове и населени места, които заявяват желание да бъдат домакини на "Бъди войник".