© БНР

Инициативата има за цел да запознае земеделските стопани с условията за прилагането на инструментите по него. В рамките на събитията ще бъдат представени различните интервенции, разписани в Стратегическия план, като земеделските стопани ще могат да задават въпроси на екипа от експерти на Министерството на земеделието.

Стратегическият план е в размер на над 8 милиарда евро, съобщи Мария Христова от дирекция „Развитие на селските райони”. Ще бъдат разяснени както базовите условия, тоест кръстосаното съответствие, така и възможностите за директни плащания, агроекологични плащания, инвестиционни мерки, както и Националният план за възстановяване, където съвсем скоро ще бъдат отворени приеми.

Тече процедура по сформиране на Комитет по наблюдение, който ще управлява Стратегическия план. След приемането на членовете на Комитета, ще бъде предложен проект на план за подпомагане, подобен на индикативната работна годишна програма, позната в Програма за развитие на селските райони. Така земеделските стопани ще имат информация кога предварително ще бъдат отворени приемните, какъв срок ще отнеме тяхното разглеждане, за да могат да планират своите агроекологични или инвестиционни намерения.

И в този програмен период стопаните трябва да се съобразяват с графиците за почистване на площите и да не се палят стърнищата, припомни Даниел Йорданов, дирекция „Растениевъдство”. Той подчерта, че при нерегламентираното палене загиват много микроорганизми, нарушава се флората, замърсява се атмосферния въздух и остава забраната за паленето на стърнищата.

Националната информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието ще продължи до 16 февруари. Следващата е със земеделци от Плевен, Ловеч и Велико Търново.

Земеделските стопани имат възможност да задават въпроси и предварително на мейл: vaprosi_mzm@mzh.government.bg