Договорът обхваща модернизация на определен брой моноимпулсни радари, необходимото мрежово и криптографско оборудване и обучение на операторския състав, информират от министерството.

Това е станало чрез Комуникационно-информационната Агенция на НАТО, която е договорила системите с германски производител на радари.

От Министерството не посочват сума. Но по данни на специализираното издание за отбрана „Дефенс поуст“ договорът e „за милиони евро“.

Българското военно ведомство припомня, че договорът е част от дейностите за модернизация на Българската армия. А инженери на германската фирма вече са идвали в страната, за да направят техническо изследване на инфраструктурата. Министерството припомня, че технологията на опознаване „свой чужд“ (IFF) дава възможност на системите за управление на въздушното и морското пространство да идентифицират националните и съюзните платформи на НАТО и коалиционните партньори.

Технологията увеличава способностите на въоръжените сили за избягване на приятелски огън, посочват от МО. Макар и от дълги години в НАТО, българските изтребители нямаха такава система за опознаване. Съобщението за купуването на системата „свой-чужд“ идва на фона на очакваните нови изтребители Ф-16.