Предизвикателството 2019 ще активира хора, търсещи промяна, които искат да допринесат благотворно за живота в някое от селата – Косталево и Челопек (Враца); Ново село и Иново (Видин); Дряново и Манастир (Лъки/ Пловдив); Пожарево и Долна Малина (София) - от 11 до 15 април. Регистрацията на екип е до 7 април.

България е сред страните с най-висока степен на обезлюдяване на селските райони в Европа. В българските села живее към 26.5 % населението на страната ни (по данни на НСИ от 2017 г.). Създаването на топли връзки на взаимодействие и солидарност между жители на градове и на заобикалящи ги села е от основните акценти на "Фабрика за идеи". Състоянието на градовете, като живителни ядра, и на селата около тях – като силно зависима периферия, но същевременно изолирана в културно отношение, създава все по-неравни условия за развитие и препитание.

Предизвикателството за социална промяна дава възможност на участниците да взаимодействат смислено и интензивно с всекиго от една общност – както и с организациите и институциите, от които зависи благоденствието й. За 4 дни те могат да дадат началото на решения, които ще се развиват търпеливо с помощта на местните занапред. В това взаимодействие те създават условия за по-устойчиви връзки на солидарност и взаимно учене.

На 15 април на публични събития във всяко едно от селата, екипите ще представят пред местните хора, медии и представители на местен бизнес решенията, до които са достигнали, и по които ще продължат да работят впоследствие.

"Фабрика за идеи" и партньорските й организации по областни градове и села осигуряват менторска подкрепа, наръчник със социално-предприемачески и общностни инструменти и методи, комуникационна подкрепа и публично внимание към екипите участници и техните идеи.


Източник: trafficnews.bg