На този етап се планира ваксинацията да започне от учителите в рискова възраст. Михайлова подчерта, че ваксинирането ще бъде доброволно и по желание. Учителите са хора на науката и вярват в науката и информацията, заяви Таня Михайлова в студиото на БиТиВи.

Учителите са във втората група в плана за ваксинация, заедно с възрастните хора и персонала в социалните заведения.

68 са учителите, загубили живота си в пандемията. Сравненията обаче с лекарите и другите професионални групи не са обаче коректни, тъй като в други професионални сфери не се прави такава статистика, обясни зам.-министърът. Министерството се подготвя за стартирането на ваксинацията и се намира в диалог със здравните власти.

От днес децата в детските градини и началните класове тръгват отново на училище. На този етап няма решение за връщане към присъствени занятия за по-големите. Това зависи от нивата на заболеваемост и решението на НОЩ и Министерство на здравеопазването.

Ние възрастните трябва да спазваме мерките, да сме осъзнати, именно за да не прехвърляме и вина на децата си, посочи Таня Михайлова и постави акцент върху това, че именно при малките може да се приложи принципът на невзаимодействие между потоците. Това е изключително трудно при по-големите ученици, но пък на 7-ми и 12-ти клас предстоят изпити.

При необходимост сме готови отново да превключим на дистанционно обучение, увери тя и по отношение на притесненията за увеличаване на заболеваемостта.