Специален гост на кулинарното събитие бе Мария Панайотова - представител на Търговско- промишлена палата – Враца, която представи целите на инициативата.

За пореден път училището организира атрактивно състезание, в което бъдещите мастър шефове демонстрираха умения и знания и показаха предизвикателствата на професиите „Ресторантьор“ и „Готвач“. В надпреварата взеха участие два отбора от ученици от 12. клас, наставлявани от шеф Иван Иванов.

На състезание като на състезание. Кулинарните умения на отборите бяха оценявани от професионално жури в състав – Иван Иванов, инж. Петя Личева - старши експерт по професионално образование в РУО – Враца и инж. Цветана Ценова.

Шеф Иванов разказа, че кулинарната надпревара е във формата „Black box” ( „Черна кутия”), в който участниците получават неизвестни за тях продукти, и трябва да приготвят от тях тристепенно меню.

Той допълни, че за първи път използват този формат, но се надява за в бъдеще да го прилагат и за другите класове. И шестимата състезатели имат основата, тъй като са работили в престижни комплекси на морето, което ще им помогне да се представят добре.

Докато отборите свещенодействаха около масите, учениците от 8-те класове демонстрираха различни начини за приготвяне и украса на коктейли, заедно с преподавателя Росен Гиздин.

Гостите на събитието – седмокласниците от трите училища в града, с интерес наблюдаваха сръчните действия на състезателите, включиха се в приготвянето на различни хапки заедно с „алековци” и опитваха от богатото разнообразие от кулинарни изкушения.

След задълбочена дегустация, журито бе наистина затруднено да излъчи победител. Все пак първото място бе присъдено на отбора на 12 – а клас, а само на точка втори останаха дванайсетокласниците от 12-б.

Участниците получиха атрактивни награди от голяма агенция за недвижими имоти – уикенд в четиризвезден хотел в Банско за отбора победител и 150 лв за класирания на второ място, връчени от директора наПГ „Ал. Константинов” инж. Христинка Минова.

Кулинарното събитие уважиха Елена Нанова – началник отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“ и Благовеса Ганова - Иванова - старши експерт. „Социални дейност и заетост", в Община Мездра.