Националната програма „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“ е насочена към осигуряване на условия за развитие на интересите и способностите на учениците чрез изкуството, науката, технологиите и спорта. Целта на програмата е създаване на сигурна среда и превенция на насилието чрез подкрепа и утвърждаване на училищна култура, основана на взаимно уважение, равно достойнство, справедливост и насърчаване на информирано и компетентно участие на всички членове на училищната общност.

Проектът „Училище без агресия за сигурна училищна среда“ включва изграждане на два къта за отдих, споделяне и учене, надграждане на уменията на педагогическите специалисти за справяне с агресията, изграждане на позитивен климат, развитие на емпатия, рефлексия и медиация на конфликтни ситуации, според нуждите на училището и класа.

Реализирането на проекта дава възможност за подкрепа на родителите и информираното им участие в училищния живот, за изграждане на сигурна училищна среда посредством споделени ценности, ясни права и отговорности. Ще бъде осъществено по-тясно сътрудничество със семейството при случаи на насилие и за превенция на насилие, както и създаване на възможности и форми за участие на всеки родител за развитието на детето му, вкл. за затруднения в развитието и поведението на му.