Основните цели на проекта са надграждане на междукултурните компетенции чрез повишаване на информираността за преодоляване на предизвикателства в културно и етнически разнообразна училищна среда; постигане на по-високо качество на подготовка на учениците чрез подпомагане на преподавателския състав и развитие на мотивираща и приобщаваща учебна среда; обмен на добри практики и споделяне на експертен опит от водещи учени в областта на мултикултурното преподаване и учене, чрез представянето на нови методи за толерантно и инклузивно обучение; развитие на ново задълбочено международно партньорство, основано върху общото убеждение за ползата от изграждането на културни и професионални мостове, с цел обмяна на добри практики, опит и идеи.

В рамките на проекта участниците ще работят за усвояването и развитието на 8 компетенции, известни като уменията на XXI век, водещи до равни шансове за успех в живота: любопитство, креативност, критичност, комуникация, сътрудничество, съпричастност, самоконтрол и активно гражданство. За целите и реализацията на проекта разказа директорът на Професионалната гимназия инж. Христинка Минова.

Общата стойностна проекта е 12 600 евро. Продължителността 16 месеца. В него ще вземат участие 7 учители, които ще повишават своите компетенции в обучение на тема “Разнообразие в класната стая: Преподаване, приобщаване и преодоляване на предразсъдъци и дискриминация“.

Относно резултатите след финализиране на проекта, инж. Минова сподели, че очаква учителите да бъдат още по-мотивирани за работа, да придобият умения за работа в мултикултурна среда, да могат да превърната класната стая в интересно за учениците място и да създават толерантна среда.

Във връзка с неочакваната ваканция, директорът подчерта, че е изключително навреме, особено в усложнената епидемична обстановка, тъй като здравето на децата и учителите е най-важно.

Ръководството и педагогическият екип в Професионалната гимназия продължават да търсят алтернативи за подобряването на училищната среда, доказателство за което е и кандидатстването с нов проект по ПУДООС (Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда). За него инж. Минова сподели, че проектът е за изграждане на спортна площадка, тъй като условията за спорт в училище са крайно недостатъчни.