Производството за установяване на конфликт на интереси ще се образува в срок до 6 месеца от откриването на нарушението, но не по-късно от 3 години от извършването му.

Органът за борба с корупцията ще може да внася искове за отнемане на незаконно придобитото имущество, реши още НС.

Съгласно приетия текст органът може да приеме решение за внасяне в съда на искане за обезпечаване на бъдещ иск за отнемане на имуществото, когато от проверка са събрани достатъчно данни, от които може да се направи обосновано предположение, че имуществото е незаконно придобито.

Антикорупционният орган образува производство за отнемане на незаконно придобито имущество, когато може да се направи обосновано предположение, че дадено имущество е незаконно придобито. Обосновано предположение е налице, когато след проверка се установи значително несъответствие в имуществото на проверяваното лице, предаде Фокус.

Също така антикорупционният орган ще може да прави искания за използване на специални разузнавателни средства (СРС) в оперативно-издирвателната си дейност. Искането за използване на специалните разузнавателни средства ще може да бъде правено съгласно изискванията на Закона за СРС.

Съгласно приетия текст оперативно-издирвателната дейност завършва с доклад за извършените дейности за противодействие на корупцията и на базата на събраните анализирани и проверени сведения.

Източник: actualno.com