Всеки договор е предшестван от съответна тръжна процедура, завършила с определяне на спечелил търга - само въпросният едноличен търговец, за всички девет договора. В същото време е установено, че кметът на Общината е отдал под аренда на този търговец и собствените си земеделски земи (два договора за близо 87 дка), със срок до стопанската 2026 – 2027 г. Именно поради наличието на тези лични договори, кметът Маринела Николова е действала като свързано лице с едноличния търговец, при подписването на договорите за наем на общинска земеделска земя. Съгласно изискванията на закона, конфликт на интереси е установен за всеки от деветте договора за наем и така са наложени отделни глоби от по 5000 лв. (общо 45 000 лв.), на основание чл. 171 ЗПКОНПИ.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решението подлежи на обжалване или протест по реда на АПК, като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

Приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила.