© belogradchik

В рамките на десет дни, участниците в „Резиденция Баба” имаха възможността да се запознаят с местните хора, с техния бит, надежди и тревоги. Доброволците в инициативата участваха във всички сфери на живота на местните хора, помагайки им във всичко. Заедно живяха, работиха, готвиха, пяха. Пребоядисаха читалнята в читалището, почистиха театралния салон в кметството, речното корито и местността около един от оброчните кръстове. Със съдействието на Община Белоградчик, ентусиастите почистиха гробищния парк на селото, цепиха, пренасяха и подреждаха дърва на хора в неравностойно положение, включиха се при събирането на картофи в градините.

С огромно желание местните хора предоставиха продукти и показаха на доброволците приготвянето на характерни гозби от турлашката кухня като ”Бел муж”, „Пръжено”, „Кусачко кисело” и др.

С желание, интерес и ентусиазъм жените от селото и резидентите се събраха на седянка, пяха, влачиха вълна на ръчен дарак и предоха къдели. Организаторите на „Резиденция Баба” и Даниела Иванова – секретар на местното читалище, успяха да включат и приобщят всички местни хора да участват.

Целият период от престоя на резидентите в селото бе съпроводен и от обучителни лекции във връзка със земеделието, климатичните промени, фолклора, кухня и традиции, проведени от лектори от БАН.

Салонът на читалище „Развитие – 1896г.”, събра хората от селото и резидентите в „Сцена на талантите”. Актьорите на свободна практика имаха възможността да представят „Жива вода – Театър на сенките”, спектакъл който развълнува с актуалността си всички присъстващи в залата. В адаптирана за местните жители викторина с въпроси, показващи до колко се познават един друг и до каква степен общуват помежду си, хората участваха с интерес. На срещата бяха прочетени авторски стихове от местни творци и резиденти.

© belogradchik

Борис Николов – кмет на община Белоградчик благодари на „Резиденция Баба” 2021 за помощта и вълнуващите срещи с хората от селото, като подчерта „че тук дълго ще ги помнят, говорят за тях и ще ги чакат да се върнат отново”.