© Община Белоградчик

В началото на срещата кметът на община Белоградчик – Борис Николов, се обърна към присъстващите с призив да бъде почетена паметта на Емил Павлов, с чиято инициатива е поставено началото на първата поетическа обсерватория. След това кметът добави и: „Искам да благодаря и на нашите гости. Радвам се, че има едно много мащабно присъствие. Последните години видях, че има много млади наши деца, които творят поезия, така че би трябвало с общи усилия общината и читалището да им дадем шанс и възможност, за да бъдат нашите нови гордости в областта на поезията.”

Почетен гост беше поетът Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели, а водещият на събитието - писателят Петър Андасаров, сподели: „За мен се оказа, че поезията е живот. А животът без поетическото творчество и без поетични изяви би бил твърде беден.”

В първата част се представиха гостите от София. Рецитал поднесоха поетите Петър Андасаров и Атанас Звездинов. Втората част на обсерваторията традиционно продължи с произведения на представителите от Дружеството на видинските писатели и Литературен клуб "Георги Савчев" на града домакин.

Сред присъстващите бяха още писатели от гр. Белоградчик и гр. Видин, сред които - Ненчо Славчев, Катерина Ненчева, Васил Иванов, Георги Найденов, Лили Джонова, Братой Диков, Яблена Будуланова, Пролетка Павлова, Васил Василев, Милка Рангелова, Наташа Младенова и актьора Марин Маринов.

© Община Белоградчик

Диана Сиракова закри 40-тото юбилейно издание като благодари на организаторите и на гостите от София за неповторимата емоционална среща. Тя призова всички присъстващи да се постараят никога да не оставят искрата на „Поетическа обсерватория” да угасне, защото град Белоградчик предоставя вдъхновение, така необходимо в днешното време.