Тя допълни, че сега от 100 вписани в регистъра приемни семейства в областта само 23 са утвърдени за отглеждане на бебета от тяхното раждане. Решението за специфичното изискване към кандидатите за приемни родители е взето от Комисията по приемна грижа на последното заседание през януари, уточни Търнавска. Целта е до края на 2019 години да бъдат намерени още 17 приемни родители, които имат желание да се грижат за бебета от тяхното раждане, за да станат приемните семейства с такъв профил поне 40, посочи директорът на РДСП - Враца.

Повечето приемни семейства предпочитат да се грижат за деца на възраст от 3 до 14 години, които всеки ден посещават детски или учебни заведения през учебната година, а приемните родители могат да ходят на работа. Приемната грижа за деца се изпълнява по граждански договор със социалните служби, припомни Търнавска.

Комисията по приемна грижа е решила още да бъде предлагано на професионални приемни семейства, в които няма настанени деца повече от 6 месеца, да променят профила си. Ако откажат, те ще бъдат заличавани от регистъра на приемните родители, след решение на Комисията.

Сега от 100 утвърдени приемни семейства в област Враца в 87 семейства са настанени 98 деца. За настоящата година общинските администрации са планирали да бъдат утвърдени още общо 42 приемни семейства, допълват от РДСП - Враца.

Няма да бъдат приемани заявления на кандидати за приемни родители, които имат претенции от какъв пол да са децата, които ще бъдат настанявани за отглеждани при тях, уточняват от дирекцията.