Министър Иванка Шалапатова подчерта, че решението се подкрепя от ръководството на МТСП и ще има важно значение за подобряването на грижата за приемните родители. Подобен договор ще им гарантира правото на пенсия, болнични и други видове осигурителни обезщетения, обясни д-р Шалапатова.

Според нея чрез законодателната инициатива ще се прекрати негативната тенденция за намаляване на броя на кандидатите за приемни родители и за увеличаване на заявленията за отказ на утвърдени приемни семейства да се грижат за деца в риск. „Ако политиката към приемните семейства не се промени, ежегодно ще губим между 150 – 200 семейства“, подчерта д-р Иванка Шалапатова.

Тя обяви и друго решение на Експертния съвет – приемната грижа да бъде регламентирана в Закона за социалните услуги като отделна социална услуга. „Това решение се очаква години наред от всички родители и професионалисти, за да се подобри подкрепата към самите приемни родители“ посочи министърът. Иванка Шалапатова допълни, че до края на 2024 г. трябва да се изработи и единен финансов стандарт, за да може услугата „приемна грижа“ да е финансово обезпечена и устойчива.

„Друго важно решение на Съвета касае децата, които по силата на закона, с навършване на 18 години трябва да напуснат приемното семейство“, каза министър Шалапатова и добави, че в тяхна подкрепа предстои Агенцията за социално подпомагане да предложи нова финансова помощ. Министър Шалапатова добави, че се очаква решение на Фонд „Социална закрила“ за стартиране на нова програма, по която тези деца ще получат помощ от 1600 лева.