© Народно читалище Просвета 1925-Мездра

Преобладаваха четенията на приказки, разкази, откъси от повести, стихове и драматизации на приказки. Важна част в инициативата бе представянето на библиотеката пред по-малките ученици, чрез подготвена презентация „Библиотеката и книгите“. За малчуганите от детските градини бяха подготвени уроци за пролетните празници и четения на открито. За първи път всеки имаше възможност да запише свое видео как чете и да го изпрати на библиотеката.

„Можем да се похвалим, че тази година „Маратонът на четенето“ премина много успешно. Включиха се всички училища и детски градини на територията на град Мездра. Работихме не само с началните училища, а и с по-големите ученици. Можем да се похвалим, че се взеха участие ученици от 7, 8, 10, 11 и 12 клас. Също така проявиха интерес и много от гражданите, които представяха пред учениците своите професии. Разказаха им с какво им е помогнала книгата и всички насърчавахме децата да четат, защото с четене се постига много“, разказа за MediaNews Димитрина Иванова - завеждащ детския отдел на библиотеката.

© Народно читалище Просвета 1925-Мездра

Тази година акцентът бе върху представянето на детски научнопопулярни книги по две теми – „60 години от първия полет на човек в космоса“ и „Денят на Земята - Опазване природата на планетата Земя“.

Главния библиотекар Павлина Русева разказа как е преминал месеца посветен книгата.

„Имахме виртуални срещи с три училища. Това са учениците от 6 клас на Цветина Георгиева в ОУ „Христо Ботев“, с тях четохме разказите на Йовков и Елин Пелин. Много хубава онлайн среща се осъществи с психолога Илияна Александрова, която гостува на учениците от 11-б клас на СУ „Иван Вазов“ и говори с тях на тема: „Любовта и поезията на Петя Дубарова“. По инициатива на колежката Димитрина Иванова, се осъществи виртуално включване с българското училище „Райна Княгиня“ в Дъблин, Ирландия. Дадохме възможност на българските деца, които живеят и учат там, да ни покажат как четат на български. Бяха избрали да прочетат откъси от „Една българка“ и „Немили-недраги“, произведения от Елин Пелин, Ран Босилек. Пожелахме си да имаме още такива срещи. Искам да благодаря на хората от Мездра, които изпратиха свои видеа или пожелаха да дойдат да бъдат записани в библиотеката. Също и на всички учители и ученици, че откликнаха на нашите покани, въпреки сложната ситуация. Искахме да представим повече млади хора с различни професии и как четенето се отразява върху развитието им.“

Маратонът на четенето 2021 година бе закрит с излъчването на 17 клипа, с парад на приказните герои, рецитации и драматизации на децата от различните групи на всички детски градини от града.

Видеата бяха качени на фейсбук страниците на читалището и библиотеката.