От този ден започва Светлата седмица, в която славим Възкресението на Исус, което донася просветление на всички миряни. В първия ден от Светлата седмица се почитат светите Апостоли. В българската традиция втория ден на Великден наричат “разтурни понеделник”. Той е свързан с обичая “размятване на яйца” – за предпазване от градушка и за плодородие.

По стар обичай младите се събират на някоя поляна, застават едни срещу други и търкалят помежду си червени яйца. В някои райони се извършва обичая „люленки”.

Седмицата след Великден се нарича Томина неделя и тя поставя завършека на великденския празничен цикъл. Наричат седмицата празна, защото е забранено да се работи каквото и да е.

Седмицата се свързва и с първите появи на Христос сред учениците му. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила, само апостол Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си сам Исус му се явил и го убедил в истината. Оттогава е останал изразът "Тома неверни", а денят е наречен Томина неделя.

След обяд всички отиват на място, където има високо дърво и връзват люлка. Всеки гледа да се люлее за да се предпази от змейове и болести. През празничните дни се играе и великденско хоро, което се прави на площада.

Великден се празнува три дни. Първият е винаги неделя, когато всички отиват на тържествена църковна служба. Поздравът "Христос Воскресе" се спазва 40 дни.