Къде се намира скалният феномен?

Те се намират в северния край на пролома край село Люти брод и на места достигат до 80 метра над реката. Дебелината им варира от три до седем метра, а дължината - между 200 и 400 метра.

От дясната страна на реката Ритлите стигат до местността Шишманица, през която минава шосето от София за Мездра, а от лявата страна се издигат до историческата местност Рашов дол, свързана с епична битка на Ботевите четници с османските подтисници.

Мястото около този природен феномен има бурна и богата хилядолетна история, което превръща Ритлите в още по-значима забележителност.

В древните времена Ритлите са служили на римляните за блокиране на изхода от Искърското дефиле.

Тук се намира и античният град „Коритен град“?

Източно от тях, на левия бряг на реката, се намират руините на старобългарското градище Коритенград. Крепостта се издигала горе между двете най-високи стени на Ритлите, а градът спирал на юг до самия Искър, където бил укрепен със здрави каменни стени и бойници. В района на древния Коритенград са разкрити девет средновековни български църкви.

Много места в тази част на поречието на Искъра носят името на последния цар на епохата на Втората българска държава Иван Шишман. Предания и легенди разказват за кървави сражения на българските воини с османските нашественици.

Историческата местност „Рашов дол“

Непосредствено на запад от Ритлите е историческият Рашов дол - дивна местност, където на 21.V. (2.VI.) 1876 г. паднали в неравен бой десет Ботеви четници от групата на Георги Апостолов и двама овчари, подслонили революционерите. Местните събрали костите на загиналите и до днес те се съхраняват в малка гробница, изградена на мястото на героичната битка, на около половин час път от ЖП линията. Още един час по-нагоре по пътекета и се излиза на Голямата чукла, докъдето достига маркираният с железни стълбове път на Ботевите четници от връх Околчица.

Друг интересен исторически момент, свързан с Ритлите, е преминаването на Баба Илийца през реката, описано от патриарха на българската литература Иван Вазов в едноименния му разказ. Мястото е ознаменувано с паметна плоча.

Какво още може да посетите в района?

В близост са Черепишкият манастир, манастир "Седемте престола" и Туристически комплекс "Дядо Йоцо".

Източник: dariknews.bg