Игнатица се намира в планински район, южно от река Искър. Единственият официален път до него е от Зверино. Според легендите, името на селото идва от името на отдавна живял там ковач – Игнат. Преданието сочи, че съпругата на Игнат била изключително красива жена и когато съселяните отивали при ковача, те казвали, че отиват при Игнатица, т.е. при жената на Игнат, и оттам дошло и името на селото.

То се намира е в подножието на Ржана планина, а населението му е между 550-560 души. През летния сезон посещаемостта на Ржана планина е много голяма.

От селото до местността Шумер, туристите имат възможността да посетят мъжкия Осеновлашки манастир „Рождество Богородично“, известен и като „Седемте престола“. Минавайки през махалите Еленов и Зимнишки дол, любителите планинари достигат до местността „Люцка поляна”, където се намира паметната плоча на най-младия Ботев четник – Александър Чендов. Той загива за Свободата на родината през 1876-та, едва на 16-годишна възраст. На това място всяка година стотици родолюбци се събират, за да отдадат почит на младия герой.

По маршрута между местностите „Люцка поляна” и „Конски кладенец” впечатление правят бели камъни, поставени на равно разстояние един от друг. Наричат ги „Побитите камъни”. Преди години те са били ориентир за хората, живеещи в този край.

Другата местност „Конски кладенец” разкрива неповторима гледка, от там се вижда и общинският център Мездра. Има постройка, в която любителите планинари могат да отдъхнат, както и кладенец със студена изворна вода.