Как да стигнем до него?

До манастир „Седемте престола” се стига по пътя през Искърското дефиле, до гара Елисейна, откъдето се поема по тесен асфалтов път към село Еленов дол. Разстоянието от София до манастира е 86 км, а времето за което се достига е около час и половина. От гара Елисейна до манастира разстоянието е 10 км.

Другото име, с което е известен манастирае Осеновлашки манастир, заради близостта му до село Осеновлаг.

Манастирът „Седемте престола” е основан през XI в. Най- старата сграда в манастира е съборната църква, чиято датировка принадлежи към XI в, също. През годините храмът и манастирският комплекс са били разрушавани многократно и изграждани отново. Във вида, в който се намира сега църквата съшествува от 1815г.

Храмът…

Църквата “Рождество Богородично” има интересен план – кръстовиден наос и шест престола (малки параклиси). Всеки от седемте престола е посветен на светец. Резбованите дървени иконостаси на църквата и параклисите се датират от XVII – XVIII. На тях могат да бъдат видяни растителни орнаменти, изображения на животни и библейскисцени. Едно от най-интересните произведения на изкуството, притежание на манастира е дървеният полилей “Хоро”, сътворен през 1815 г.Полилеят е съставен от 15 части с оцветени дърворезбовани сцени.

През XIX в са изградени жилищните и стопанските сгради. Храмовият празник на комплекса е 8 септември - Рождество Богородично.

Кога възниква манастирът „Седемте престола”?

Според исторически източници и предания манастирът е издигнат по време на Втората Българска държава XII-XIV в.

Легендата разказва, че…

Седем боляри създали седем селища в близост до манастира – Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесков дол, Желен и Лакатник. В Църквата има седем престола, което според специалистите го няма никъде другаде сред българските християнски култови сгради.

Северно от манастира е имало крепост градище, част от което може да бъде видяно и днес, след като се поеме по стръмна пътечка, водеща началото си от манастира. Днешната порта на манастира е взета именно оттам.

Друго предание разказва, че по време на турското робство, манастирът бил разрушен и опожарен. Вълчан войвода събрал всички войводи от околността и заедно издигнали манастира. В чест на седмината строители били направени седемте престола в църквата.

В манастира е пребивавал и служил Софроний Врачански – епископ на Врачанска митрополия, в чийто диозец тогава попадал и манастир Седемте престола.

Манастирът е бил едно от любимите места в Искърското дефиле и Стара планина на народния поет Иван Вазов. Тук патриархът на българската литература пише своето стихотворение “Клепалото бие” .

Тук се намира и гробът на известния български детски писател Змей Горянин – (1905-1958г.).

Съвременният облик на манастира и оформен през 1970 г.

През 1848г. към манастира е изградено килийно училище. “Седемте престола” е бил духовен, религиозен и просветителски център с особено голямо значение за развитието на съседните селища по време на турското робство.

Към самия манастир има леглова база, която наброява 50 места за спане, разпределени в чисти и спретнати стаи (килии)с по 2, 3, 5 и повече легла. Пред светата обител има голям паркинг.

Какво да посетим в района:

Можете да посетите още красивата Вазова екопътека, както и да отскочите до Черепишкия манастир или туристическия комплекс „ Дядо Йоцо” в Искърското дефиле.

Източник: Юлия Вукова