Яна Орлинова е завършила изкуствознание в Художествената академия "Николай Павлович” в класа на проф. Атанас Божков през 1989 г. От 1991 до 1994 г. е била редовен аспирант в Софийския университет „Климент Охридски” към Центъра по древни езици и култури, специалност "Китайско изкуство и култура”.

Лицензиран експерт оценител на художествени произведения и интелектуална собственост към Агенция по приватизация. Автор е на множество критически и изследователски публикации, посветени на българското изобразително изкуство в периодичния печат. Дълги години работи в сферата на рекламата и маркетинга, като консултант в частния сектор. Член е на Съюза на учените в България, секция "История".

От 2006 г. до 2010 г. е галерист в столичния музей галерия "Класика”. Куратор е на юбилейната изложба на Константин Трингов (2007 г.), както и на изложбите на Петър Куцаров, Борислав Вачев, Лъчезар Ошавков и др.

По покана на вече бившия директор на каменоделния техникум в Кунино Стефан Стефанов, Яна Орлинова и съпругът й учителстват известно време в същото училище, след което се завръщат в столицата.