Както MedidNews съобщи, навръх големия християнски празник Въведение Богородично, в училището бе открита първата по рода си благотворителна фотоизложба "Дядо Добри" в подкрепа на инициативата на Сдружение "Азбукари" за изграждане на паметник на Доброто, която се превърна и в своеобразен Ден на отворените врати в училището.

Във връзка с това и с поетия ангажимент, ръководството на учебното заведение поставя началото на поредица изяви, свързани с популяризирането и на училището, и на уникалните възможности за бъдещите творци и ваятели.

Следващата изява на младите каменоделци и скулптори е откриването на изложба в Мездра на 14 март (четвъртък) от 10:30 часа във фоайето на втория етаж в сградата на Общинската администрация.

Директорът на гимназията, Яна Орлинова разказа, че основната цел на тези Дни на отворените врати е насочена както към бъдещите гимназисти и техните родители, така и към широката общественост в региона и страната.

"С тези инициативи искаме да запознаем хората и бъдещите наши ученици с условията в училището, с възможностите за бъдеща реализация, да покажем, че камъкът не е мъртъв и студен. Тук може да си види как камъкът оживява изпод ръцете на нашите ученици", разказа Орлинова.

Тя изрази задоволство от съвместната работа със Сдружение "Азбукари" и от тяхната подкрепа. Изборът на двете организации паметникът на дядо Добри да бъде изработен от учениците в каменоделното училище е изключително признание и същевременно предизвикателство за талантливите бъдещи ваятели, наследници на цяла плеяда световно известни творци, възпитаници на гимназията. Това е и позитивният израз училището да възроди традициите си и отново да стане притегателно място за младите хора, носещи в душите си усета за изящество и красота.

Екипът на MediaNews имаше уникалната възможност да види първи как от глината оживява образът на Светеца от Байлово в първообраза на монумента на дядо Добри от скулптора и автор на проекта Красимир Митов.